Colombia Jhon Samboni Santa Barbara Natural Geisha - čerstvá káva Arabika, min. 50 g
Vyzkoušejte kolumbijskou skutečně lahodnou Arabiku Geisha od Jhona Samboniho s plnou chutí sladkých broskví a sušenek.
Více
Výrobce Jhon Samboni koupil Finca Santa Barbara v roce 2019. Jeho důraz na vysokou kvalitu pěstování a zpracování je patrný na jeho kávě, která je ovocná a sladká s tóny peckovin.
Káva se selektivně ručně sbírá a poté se zralé červené třešně suší na markýzách, parabolických sušárnách na střeše jeho domu. Jhon třešně často shrabuje, aby zajistil rovnoměrné sušení.
Když zrovna neprodukuje vynikající šarže, jako je tato, má Jhon živý kanál na Youtube, kde zpívá Vallenato a Norteño (populární místní hudbu) pro své četné sledující.
Geisha (známá také jako Gesha) je známá pro svou výjimečnou kvalitu chuti v šálku, zejména pokud se pěstuje ve vysokých nadmořských výškách. Odrůda pochází z etiopských krajových káv a byla sesbírána v etiopských kávových lesích ve 30. letech 20. století. Název údajně pochází z etiopského lesa Gori Gesha.
V současnosti dochází k záměně několika geneticky odlišných odrůd, které byly všechny nazývány Geisha, ale nejznámější je odrůda Panama. Odrůda byla v roce 1953 přivezena do výzkumné stanice Lyamungu v Tanzanii a odtud do Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza (CATIE) ve Střední Americe. V CATIE byla odrůda zapsána jako T2722. CATIE rozšířil odrůdu T2722 v Panamě v 60. letech 20. století pro její odolnost vůči rezavosti kávových listů (CLR), ale kvůli jejímu křehkému větvení se příliš nerozšířila.
Panama Geisha dosáhla své novodobé slávy v roce 2005, kdy šarže Geisha vyhrála soutěž "Best of Panama" a trhala dobové rekordy v ceně přes 20 USD za libru. Analýza DNA prokázala, že Panama Geisha pocházející z odrůdy T2722 je odlišná a uniformní. Dnes je Geisha známá pro své jemné květy, jasmín a peckoviny.
Doporučená příprava | Filtr (V60, Chemex) |
---|---|
Země původu | Kolumbie |
Kontinent | Jižní Amerika |
Úprava kávy | čerstvě pražená káva |
Stupeň pražení | střední (high) |
Region | Huila |
Odrůda | Geisha |
Farma | Finca Santa Barbara |
Způsob zpracování | suchá (natural) |
Druh kávy | 100% arabika |
Jaké balení kávy zvolit
Kolik kávy potřebujete, jaké množství je třeba na přípravu jednoho šálku, jak kávy balíme?
Jak pomlet kávu
Správná volba hrubosti mletí je velmi důležitá pro správnou chuť i aroma výsledné kávy!
Pouze u nás si zvolíte vlastní množství v balení kávy a čajů
U káv máte možnost volit balení v objemu od 50 g do 3000 g. Čím větší balení, tím větší sleva |
Každý sáček zrnkové kávy obsahuje opakovatelně zavírací zip a aromaventilek.
|