Hledat

O kávě

Střípky z historie kávy

Nejpravděpodobnější původ názvu pochází z arabského slova Qahwah, původně užívaného v Arábii pro označení vína.

První kávovníky pochází z Afriky z oblasti Etiopie.

900 let před n. l. zmiňuje kávu jako lék doktor Rhazes;

jako první začali běžně užívat kávu muslimští mystici;

1475 založena první kavárna v Konstantinopoli;

1615 italský cestovatel Pietro della Valle přiváží kávu do Itálie;

1654 založena první kavárna v Itálii;

1652 založena první kavárna v Londýně;

1657 založena první kavárna v Paříži;

1690 Holanďané rozšiřují pěstování kávy na indonéskou Jávu;

1715 rozšíření kávy na ostrov Martinique, pak dále Suriname, Karibské ostrovy ve Střední Americe a následně do Brazílie;

1721 založena první kavárna v Berlíně;

1822 vznik kávy typu espresso v Itálii;

2009 založena první Kopi Luwak kavárna v Brně.

Základní dělení kávy

Dva komerčně významné druhy kávových bobů se nazývají „coffea Arabica“ a „Robusta coffea“. Arabica boby rostou nejlépe ve výškách nad 3000 metrů. Tento druh produkuje kvalitní kávu, která má nejsilnější chuť a aromatické vlastnosti. Obvykle obsahuje polovinu kofeinu oproti zrnům Robusty.

Boby Robusty jsou většinou pěstovány v nižších nadmořských výškách. Stromy Robusty snadněji rostou, vytvářejí vyšší výnosy a jsou více odolné proti onemocnění.

Na kvalitu kávy působí mnoho dalších faktorů. Například poloha pěstování, složení půdy, nadmořská výška, povětrnostní podmínky, hnojení, pěstování, sklízení a metody zpracování.

Pražení kávy

Různými způsoby pražení lze výrazně ovlivnit hořkost, kyselost, aroma i sílu kávy.