Hledat

Nejen o nás

Představujeme, dovážíme a pražíme nejvzácnější a jedinečné světové kávy

Jediná pravá cibetková káva od divokých cibetek

Pravá cibetková káva od divokých cibetek - Kopi Luwak asli liar je stále nejvzácnější kávou na světě. Její jedinečnost a vysoká cena se však stala obětí různých podvodů a napodobenin. Dokonce i český internet je plný různých "cibetkových káv" bez udání původu či data pražení, ale o to vehementněji se jejich distributoři snaží zákazníky přesvědčit o jejich autentičnosti.

Jak tedy poznat, zda se jedná o ciebetkovou kávu pocházející od divokých cibetek a čerstvě praženou?

1) Podezřele nízká cena či dokonce nabídka ve slevomatech je téměř 100% garancí falešné cibetkové kávy.
Proč?
Vyprodukovat 1 kg čerstvě pražené pravé cibetkové kávy představuje, dle mých osobních zkušeností, propátrat zhruba 500 m2 plantáže, nasbírání více než 2 kg surové kávy ve formě trusu, usušení, vyčištění, vyloupání a upražení. Proces zpracování při takovém množství je tzv. suchou cestou. Připravit tedy 30 kg kávy pro pražení představuje opravdu velké úsilí. Pražírny, které praží v jedné dávce 30, 50 či dokonce 100 kg (viz. Kopi Bali, Java Prima Abadi či jiné průmyslové indonéské pražírny), balí kávu na strojích, které chrlí tisíce balíčků kávy za hodinu, jen těžko budou garancí pravé cibetkové kávy od divokých cibetek. Každopádně posouzení a rozhodnutí je vždy na Vás zákaznících.

2) Neuvedené datum pražení
Mnoho eshopů s kávou se tváří jako pražírny kávy nabízející čerstvě pražené kávy a na svých stránkách ujišťují své zákazníky, že jejich káva je čerstvě pražená. Většina těchto serverů se už nezmiňuje, odkud káva pochází. Např. server slezskakava.cz. Jedná se o prodejce kávy dovezené z Polska bez data pražení a údajů o přesném původu kávy. Těžko důvěřovat takovým překupníkům, že mají kontrolu nad tím, odkud káva pochází.

3) Certifikáty pravosti - aneb papír snese vše smile
Aktuálně NEEXISTUJÍ žádne certifikáty, které by vám garantovaly pravost cibetkové kávy.
Proč?
Zde je nutné si úpřímně odpovědět, co certifikáty obsahují za informace a jak vlastně takový certifikát vzniká. Např. certifikát od indonéské společnosti Sucofindo. Požadujete-li po společnosti Sucofindo udělat chemický rozbor vámi dodané kávy, pak je postup následující: Pošlete vzorek kávy (několik desítek gramů), který nějak nazvete; např. Kopi Luwak nebo také třeba Kačer Donald smile ... toto je klíčový údaj ... tento totiž potom uvede společnost Sucofindo v certifikátu jako název testovaného vzorku kávy. Tedy Sucofindo netestuje, zda káva prošla cibetkou a jedná se tedy o cibetkovou kávu, ale pouze množství vybraných chemických či přírodních látek ve vzorku kávy a její název nechává pouze na objednateli certifikátu.
Další variantou jsou různé např. italské certifikáty, které fungují podobně a dokonce zpravidla ani neuvádějí chemický rozbor kávových zrn, ale pouze potvrzují, že vzorek kávy nazvaný Kopi Luwak je zdravotně nezávadný.
V neposlední řadě je také nutné si uvědomit, že i kdyby existoval nějaký certifikát potvrzující pravost cibetkové kávy, vždy by se jednalo o potvrzení vztahující se POUZE na vzorek kávy zaslaný do laboratoře. Jakou kávu obsahuje právě váš balíček kávy, je spíše otázkou pro vědmu smile .

4) Kávy s vlastním číslem nebo číslovaným certifikátem
Někteří dodavatelé cibetkové kávy se snaží uchláchlit zákazníka číslováním balíčků kávy nebo vydáváním tzv. číslovaného certifikátu pravosti ke každému balíčku kávy. Úpřímně netuším, proč by měl balíček, kterému dodavatel přídělí číslo, garantovat pravost cibetkové kávy. Toto číslování může pomoci dodavateli evidovat množství vyprodukovaných balíčků, nicméně jinou přidanou hodnotu zde nevidím. Snad jen pokud by dle čísla bylo možné dohledat, kde byla káva sbírána, kde zpracována a kdy pražena a tato informace byla k dispozici zákazníkovi. Pravdivost poskytnutých informací by však i v tomto případě byla sporná, pokud by ji nazajišťovala nějaká nezávislá autorita.

Tedy suma sumárum, obchod s pravou čerstvě praženou cibetkovou kávou je stále otázkou důvěry mezi zákazníkem a dodavatelem, a proto jsem připraven zodpovědět jakékoliv dotazy týkající se mnou nabízené cibetkové kávy a poskytnout dostatek informací každému, kdo mnou nasbíranou, praženou a distribuovanou kávu zakoupí.

Děkuji za trpělivost při čtení a přeji příjemné zážitky nejen s cibetkovou kávou. S pozdravem Jakub Fiala 

Čerstvě pražená káva

Kávy dovážíme praženou i nepraženou. Jelikož jsou některé kávy jedinečné právě pro svůj generacemi střežený způsob pražení (Bali káva), nabízíme kávu originálně upraženou v zemi původu. Pro vyniknutí jedinečných chutí vzácných káv nabízíme i čerstvě pražené kávy. Tyto pražíme zpravidla na způsob medium, abychom uchovali jedinečné aroma a chuť. Takto pražená káva je vhodnější pro jemné mletí, hrubší než pro espresso kávovary, a pro servírování formou French presu. Na požádání upražíme kávu i na silnější stupeň vhodnější pro přípravu jako klasické espresso v pákovém kavovaru.

Lahodná káva jako skvělý dárek

Dostali jste chuť vyzkoušet některou z vysoce ceněných káv nebo chcete udělat radost svým blízkým? Potom neváhejte a vyberte si z naší nabídky v eshopu. Kávu Vám napražíme a odešleme během 24 hodin. Kávu nabízíme v baleních 50, 70, 100, 150, 200, 500 a 1000 g. Mimo standardně nabízené barvy sáčků nabízíme také sáčky v barvách stříbrná, zlatá, modrá, červená, černá a zelená, a to v provedení jednostranně průhledném nebo neprůhledném. Všechny sáčky jsou opatřeny speciálním ventilkem pro únik CO2 a na požádání i zipem pro opětovné zavření a otevření sáčku. Přesnou specifikaci uveďte do poznámky při tvorbě objednávky.